Tribunalul Bucuresti a decis falimentul RADET. Raman bucurestenii fara caldura si apa calda?

Da mai departe
1SharesDupa mai bine de doi ani de procese, judecatorii Tribunalului Bucuresti au pronuntat, miercuri, falimentul RADET, a declarat pentru Ziare.com Florian Mateita, partener in societatea Rominsolv SPRL, adminstratorul judiciar al Regiei.

RADET – regia detinuta de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si care distribuie, in Capitala, agentul termic produs de ELCEN – a intrat in insolventa inca din anul 2016. Motivele au tinut de administrarea dezastroasa a Regiei si de faptul ca aceasta acumulase o datorie de 3,7 miliarde de lei la ELCEN, pe care nu o mai putea plati.

In urma negocierilor, ELCEN (in care actionat majoritar e Ministerul Energiei), s-a decis sa accepte reducerea datoriei RADET la 1,9 miliarde de lei. Cu toate acesta, primarul Gabriela Firea a hotarat sa nu plateasca acea datorie, in conditiile in care nu reiese din acte ca PMB ar datora acei bani catre RADET, iar aceasta, la randul ei, ar trebui sa ii achite catre ELCEN.

Pana la urma, in urma numeroaselor dispute juridice purtate la tribunal, judecatorul sindic a decis sa pronunte falimentul RADET.

In mod normal – din intelegerea noastra – cel mai mult de pierdut in aceasta situatie ar avea ELCEN, care risca sa nu isi mai recupereze datoria de la RADET. De fapt, ceea ce ar urma sa se imparta intre companiile la care RADET are datorii uriase este doar valoarea bunurilor acesteia (masini, utilaje – etc) . Conductele, punctele termice si cele cateva CET-uri sunt doar in administrarea RADET, dar apartin Primariei, asa ca nu vor putea fi valorificate si vandute.

In schimb, activitatea Regiei – care va continua in saptamanile care vin doar daca se va gasi solutia juridica necesara – urmeaza sa fie preluata ulterior de compania Termoenergetica (a carei infiintare a fost adoptata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dar care inca nu a fost infiintata oficial) . Cand anume se va infiinta oficial Termoenergetica si cum va prelua infrastructura si activitatea RADET, ramane de vazut…

Intrebarea este: vor mai primi, in continuare, bucurestenii caldura si apa calda? Gabriela Firea sustine ca da.

“Ii asigur pe toti cetatenii Capitalei ca vor avea in continuare apa calda si caldura la parametri optimi! Decizia de astazi a instantei nu are consecinte asupra continuitatii furnizarii agentului termic catre populatie pentru ca am luat din timp masurile necesare astfel incat bucurestenii sa nu fie afectati. Concret, am propus, iar Consiliu General a aprobat recent, infiintarea Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti, care are ca obiect exclusiv de activitate producerea, distributia, transportul si furnizarea energiei termice”, a transmis Gabriela Firea.

– stire in curs de actualizate –

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
1Shares