Toate monumentele stravechi din piatra au fost inspirate de unul singur, iar oamenii de stiinta stiu unde a fost el construit

Da mai departe
1SharesMonumente precum Stonehenge, la scara mai mica, poate, impanzesc Europa. Desi exista ipoteza ca oameni din diferite comunitati au avut aceeasi idee, de a construi astfel de structuri din pietre deloc sau doar putin cioplite, realitatea e ca ideea a pornit de la un singur grup, fiind apoi preluata si implementata in diferite locuri de pe continent.

Primii astfel de megaliti au fost ideea unui grup de vanatori-culegatori din regiunea cunoscuta acum ca Bretania, in nord-vestul Frantei, arata Science Alert, citand un studiu publicat de jurnalul PNAS.

“Primii megaliti au existat in nord-vestul Frantei si s-au raspandit (…) in trei faze principale succesive” pe masura ce oamenii au ajuns pe mare, a explicat Bettina Schulz Paulsson, de la Universitatea Gothenburg, din Suedia.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au datat cu radiocarbon nu mai putin de 2.410 situri preistorice din Europa. Au descoperit ca primele astfel de monumente au aparut in anul 4.500 i.Hr.

Dupa aceea, “moda” acestor structuri s-a propagat rapid, ajungand in Marea Britanie, zona mediteraneana, Portugalia si pana in Scandinavia si ale parti ale Europei.

Faptul ca astfel de structuri au inceput sa apara peste tot arata ca oamenii navigau mult in acea vreme, iar ambarcatiunile lor erau mai avansate decat s-a crezut pana acum, au mai concluzionat cercetatorii.

Citeste si Noua descoperire in cazul Stonehenge – Originea pietrelor, cand si cum au fost mutate

A.P.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
1Shares