Subiectele zilei: Drumurile „criminale” din România, subiectul unui reportaj BBC despre țara cu cele mai multe accidente rutiere mortale din Europa; Germania: Expulzările devin tot mai brutale Nimeni nu se lasă expulzat de bună voie din Germania – Subiectele zilei

Germania: Expulzările devin tot mai brutale Nimeni nu se lasă expulzat de bună voie din Germania. Acum a devenit cunoscut că tot mai mulţi oameni în această situaţie opun rezistenţă, iar statul reacţionează cu toată fermitatea, fiind criticat pentru asta. Periodic apar relatări privind încercări de expulzare eşuate. Refugiaţii depun plângere în justiţie, cu succes, împotriva planificatei lor expulzări în ţara de origine sau într-un stat terţ sigur, pe care l-au tranzitat înainte de a pătrunde în Germania. Alţii dispar şi trăiesc în clandestinitate înainte ca poliţia să-i reţină. Există însă şi cazuri în care expulzarea eşuează în ultimul moment din cauza violenţei scăpate de sub control în avioane. În primul semestru al acestui an, piloţii unor companii aeriene germane şi străine au refuzat să ia parte la expulzarea a 335 de persoane, în total, potrivit Deutsche Welle.
Braconieri prinşi de poliţia de frontieră cu ajutorul camerei de termoviziune. Grupul aflat la vânătoare a fost localizat la miezul nopţii în pădurile dintre Comarna şi Costuleni. Au fost găsiţi şi trei mistreţi împuşcaţi. Doi braconieri au fugit, iar patru au rămas pe loc. Un caz de braconaj a aprins spiritele de două inspectorate de poliţie din Iaşi: Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi. În plină carantină a virusului de pestă porcină, braconierii dau atacuri peste atacuri în pădurile din judeţul Iaşi, iar printre aceştia se pare că s-ar afla şi poliţişti de la cele două instituţii de mai sus. Duminică noapte spre luni, o patrulă formată din poliţişti de la Poliţia de Frontieră Ţuţora a depistat în jurul orei 24, prin camera de termoviziune un grup de bărbaţi aflaţi la vânătoare prin pădurile dintre localităţile Comarna şi Costuleni, potrivit Ziarul de Iași.
Am mers pe autostradă în Slovenia și am avut surpriza să constat că și sâmbătă seara și duminică dimineața muncitorii erau la lucru. Economie comparată (două studii de caz). Prima localitate din Slovenia după ieșirea din Ungaria este Lendava. O localitate cu 10.000 de rezidenți și cam 3.500 de locuitori activi din punct de vedere economic. Cam cât o comună mai mare din România. E un oraș mic la periferia Sloveniei. Ce te frapează imediat de pe autostradă? Sediul Sandoz, Lek – Lendava modern unde se produce ceva. Pe lângă el mai există și alte câteva companii mari vizibile și ele de pe drum căci localitatea nu e mare, am spus: Artex, Varis, Daihen, Elektromaterial… Practic sunt mai vizibile sediile companiilor private decât casele din localitate, relatează Republica.
Negocieri dure între UE și Australia pe denumirea brânzeturilor. Uniunea Europeană și Australia negociază în acest moment un acord de liber schimb, iar produsele agro-alimentare joacă un rol esențial în tratative. Guvernul australian a publicat o listă de denumiri de origine, pentru care UE vrea protecție în cazul în care încheie acordul bilateral. Pe listă sunt 172 de produse alimentare și 236 de băuturi alcoolice, care sunt protejate în Uniunea Europeană în baza sistemelor de calitate. Denumirile de origine și indicațiile geografice sunt la mare preț în Uniunea Europeană, iar protecția acestora a jucat un rol important în toate negocierile de acorduri comerciale ale UE, conform Euractiv.