Ședință crucială la BNR. Ce anunț face Mugur Isărescu

Da mai departe
1Shares


BNR
BNR

Banca Națională a României are programată pentru joi la ora 11.00 o nouă ședință de politică monetară, urmată de o conferință de presă a lui Mugur Isărescu.

În plin scandal politic întreținut de PSD-ALDE legat de nivelul dobânzii ROBOR; dar și de explozia cursului valutar, BNR decide joi dacă modifică sau nu dobânda de politică monetară, informează Realitatea Financiara.

Guvernatorul Mugur Isărescu a anunțat că va susține la ora 15:00 o conferință de presă, pe această temă. Sunt așteptate declarații ale Guvernatorului BNR și cu privire la ROBOR, și pe tema cotației leului.

BNR a decis în prima şedinţă de politică monetară din 2019 să menţină dobânda-cheie la 2,5% şi nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.

De asemenea, Banca Centrală a păstrat rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia luată în 8 ianuarie de BNR a fost în linie cu aşteptările majorităţii analiştilor, având în vedere aşteptările de temperare a inflaţiei în jurul nivelului de 3% şi încetinirea creşterii economice, precum şi măsurile fiscale care vizează inclusiv băncile.

BNR a reluat în 2018, după o pauză de un deceniu, înăsprirea politicii mo­ne­tare, majorând în primul semestru do­bânda-cheie de trei ori, de la minimul is­toric de 1,75%, până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control. Estimările ini­ţiale ale economiştilor indicau un nivel al dobânzii-cheie la finele lui 2018 în in­ter­valul 2,75% – 3% sau chiar mai mult.Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
1Shares