Secretarul de Stat al SUA indeamna statele din Europa de Est sa reziste influentei Rusiei

Da mai departe
1SharesMike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, aflat intr-un turneu diplomatic in Europa, a declarat ca Rusia si China reprezinta o dubla amenintare la adresa democratiei si pietei libere din tarile central si est-europene.

Oficialul american a avertizat ca fostele tari comuniste din aceasta regiune sunt in mod particular vulnerabile in fata investitiilor pradalnice si imixtiunilor politice dirijate de Rusia si China, informeaza Washington Post.

“Moscova continua sa utilizeze (resursele energetice) ca pe o arma politica in scop geopolitic”, a declarat Pompeo, cu ocazia unei vizite la Varsovia.

“Continuam sa colaboram cu Polonia si cu alti aliati si parteneri europeni cu pareri similare pentru a opri gazoductul Nord Stream 2, propus de Rusia, care ar submina securitatea energetica si nationala a Europei, si in acelasi timp va afecta Ucraina”, a adaugat oficialul american.

Proiectul are obiectivul transportarii de gaz natural din Rusia spre Germania prin Marea Baltica, ocolind Polonia, Ucraina si tarile baltice.

Oficialii polonezi argumenteaza ca Ucraina este relativ in siguranta, atat timp cat detine controlul asupra tranzitului de gaze spre Europa. In cazul in care gazul rusesc nu va mai tranzita teritoriul ucrainean, Moscova probabil va alimenta conflictul separatist din estul Ucrainei, astfel ca exista riscul izbucnirii unui razboi deschis intre Ucraina si Rusia.

“Rusia nu este singura natiune care incearca sa erodeze suveranitatea si libertatea in Europa”, a mai afirmat secretarul de Stat, facand referire la implicarea Chinei in regiune.

Pompeo a mai afirmat ca SUA sunt serios ingrijorate in legatura cu activitatile Huawei in Europa, in special in statele membre NATO si UE. Statele Unite sunt ingrijorate ca guvernul chinez ar putea accesa echipamentele americane de telecomunicatii conectate la retele in care dispozitive Huawei sunt, de asemenea, prezente.

Anterior, in cursul vizitei la Bratislava, Pompeo a mentionat ca Slovacia, datorita istoriei si pozitiei sale geografice, “constientizeaza in mod deosebit rolul agresiv pe care Rusia continua sa il joace in regiune”, in special in Ucraina.

“Vladimir Putin intentioneaza sa submineze democratiile din intreaga lume. Ar trebui sa fim foarte atenti la acest lucru”, le-a spus Pompeo studentilor la jurnalism cu ocazia unei conferinte la Bratislava.

Ulterior, oficialul american a avertizat slovacii in legatura cu “necesitatea apararii impotriva eforturilor economice si de alt fel ale Chinei de a crea dependenta si de a va manipula sistemul politic”.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
1Shares