Rectificarile bugetare ar putea duce la revizuirea ratingului suveran al Romaniei

Da mai departe
0Shares

Guvernul Romaniei a adoptat o prima rectificare a bugetului pe 2019, ca raspuns la cresterea deficitului bugetar si este nevoie de masuri eficiente, avand in vedere politicile fiscale pro-ciclice si tendinta de majorare a datoriei publice a Romaniei, se arata intr-un raport al agentiei germane de rating Scope Ratings.

Avand sediul in Berlin, Scope Ratings este cea mai importanta agentie de rating europeana, specializata in analizarea si atribuirea de ratinguri pentru institutiile financiare, corporatii si institutii publice.

Raportul mentioneaza ca deficitul bugetar al Romaniei a continuat sa se agraveze pana la o valoare anuala de 5,5% din PIB in primul trimestru din 2019, acesta fiind unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE, unde valoarea medie a deficitului bugetar este de 0,6% din PIB, in pofida unei cresteri economice reale de aproximativ 5%.

Potrivit analistilor de la Scope Ratings, deficitul bugetar la jumatatea anului se apropie de 2% din PIB, ceea ce creste dificultatile cu care se va confrunta Guvernul de la Bucuresti in urmatoarele sase luni pentru a respecta tinta de deficit bugetar de 2,76% din PIB.

“O mai buna colectare fiscala, taxe suplimentare pe consum si un control al costurilor mai eficient sunt cruciale pentru un buget sustenabil”, sustine analistul sef pentru Romania de la Scope Ratings, Bernhard Bartels.

In opinia analistilor de la Scope Ratings, pe termen mediu, finantele publice ale Romaniei se vor confrunta cu doua provocari structurale: cresterea eficientei colectarii si pastrarea sub control a cresterii salariilor si pensiilor.

In Romania, veniturile fiscale sunt printre cele mai mici din tarile din Europa Centrala si de Est, 32% din PIB, in timp ce cheltuielile au crescut puternic, pe fondul majorarii salariilor din sectorul public cu 24% fata de anul trecut. Adoptarea noii legi a pensiilor in iunie, care va intra in vigoare in septembrie, va creste si mai mult cheltuielile, cu aproximativ 0,8% din PIB. In aceste conditii, Consiliul Fiscal prognozeaza o crestere a deficitului bugetar pana la aproximativ 4% in 2020 si la 5% in 2021, daca politicile fiscale nu se schimba.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a majorat la 9,4 miliarde de euro in 2018

De asemenea, Scope Ratings se asteapta ca datoria publica a Romaniei, care in prezent este la 36% din PIB, sa creasca la 40% pana in 2020. In prezent, ponderea datoriei denominata in valuta este de 57,1% (17% din PIB), ceea ce ar putea conduce la o crestere mai pronuntata a raportului datorie-PIB daca politica monetara ramane una expansionista, ceea ce ar pune noi presiuni de depreciere pentru leul romanesc in raport cu euro dupa ce activitatea economica se va calma.

“La acest moment al ciclului economic, Guvernul vrea sa realizeze un echilibru intre stabilizarea bugetului si evitarea unei recesiuni prin reduceri semnificative de cheltuieli. Strategia sa pare sa se rezume la un mix masuri de crestere a veniturilor si reduceri ale bugetelor pentru anumite ministere”, sustine Bernhard Bartels.

Agentia de rating subliniaza ca Executiul de la Bucuresti “profita” de pe urma unei cresteri economice peste asteptari, sustinuta de politica monetara si costurile scazute de refinantare, care au ajutat la pastrarea sub control a deficitului bugetar. Cu toate acestea, pe fondul cresterii semnificative a importurilor, deficitul de cont curent al Romaniei s-a majorat la 9,4 miliarde de euro in 2018, un nivel care nu a mai fost inregistrat dupa 2012.

“Ne asteptam ca Guvernul sa reuseasca sa incheie anul 2019 cu un deficit apropiat de limita de 3% din PIB gratie unor ajustari pe termen scurt, insa se confrunta cu provocari mai mari anul viitor, avand in vedere povara cresterii pensiilor si posibila incetinire a economiei”, apreciaza Bernhard Bartels.

Ingrijorarile Scope cu privire la finantele publice ale Romaniei s-au reflectat in decizia de retrogradare a ratingului suveran, din luna octombrie 2018, de la “BBB” pana la “BBB minus”, perspectiva asociata fiind una negativa.

Agentia de evaluare subliniaza ca perspectiva pentru ratingul suveran al Romaniei ar putea fi imbunatatita la “stabila” daca politici eficiente vor duce la o imbunatatire a cadrului fiscal guvernamental si/sau la o traiectorie descrescatoare pentru datoria publica.

Citeste mai multe despre:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares