Pompeo va încerca să corecteze deriva estică a Ungariei – International

Da mai departe
9Shares


Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, va vizita săptămâna viitoare Ungaria, Slovacia și Polonia, pentru a încerca să limiteze influențele rusești și chineze în aceste țări europene, anunță AFP.

În timp ce Polonia, preocupată de puterea Rusiei, caută în prezent o relație puternică cu Statele Unite, Ungaria în prezent îngrijorează multe puteri occidentale din cauza autoritarismului demonstrat de primul-ministru Viktor Orban și a relației sale cu Vladimir Putin.

Șeful diplomației americane își va începe turul european luni în Ungaria.

Inițial, administrația Trump vedea cu ochi buni relația sa cu Viktor Orban, fost disident al Ungariei comuniste, care apără astăzi convingerile suverane și naționaliste.

Dar, la Washington, există acum temerea Budapesta ar putea să părăsească orbita americană, iar Pompeo intenționează să abordeze mai multe probleme politice, diplomatice sau economice.

Pe aceste teme, “trebuie să fim prezenți sau vom pierde”, a declarat un oficial american, acuzând administrația Obama în special că a neglijat prea mult Europa Centrală.

“Aceste goluri care au fost create de absența prezenței americane au fost umplute”, a spus el.

Anul trecut, Statele Unite nu au fost deosebit de mulțumite de faptul că Ungaria trimitea acasă doi ruși, suspectați ca vânzători de arme, pentru care Washington-ul a cerut extrădarea.

Mai presus de toate, în ciuda intervenției Washington-ului , Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de miliardarul american de origine maghiară, George Soros, a anunțat recent mutarea majorității activităților sale de la Budapesta la Viena.

CEU s-a simțit “forțată să plece din Budapesta” din cauza unei dispute “politice” cu guvernul Orban.

George Soros este de doi ani în colimatorul liderului național-suveran, și nu numai.

Finanțistul evreu în vârstă de 88 de ani a devenit o țintă predilectă pentru naționaliștii și teoriile conspiraționiste din Europa și Statele Unite.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, Mike Pompeo va discuta aceste subiecte cu Orban și a planificat întâlniri cu grupuri din societatea civilă din Ungaria.

“Nimeni nu poate fi surprins de faptul că un ministru de externe al SUA se întâlnește cu organizații susținute de SUA”, a declarat, pe un ton batjocoritor, mâna dreaptă a liderului național conservator, Gergely Gulyas.

Mike Pompeo va discuta, de asemenea, despre sprijinul lui Orban pentru gazoductul ruso-turc Turkstream și despre acordul dintre Budapesta și gigantul de telecomunicații chineze Huawei. Acuzat în mod special de furt de tehnologie de către Statele Unite, grupul chinez ar urma să dezvolte rețeaua 5G din Ungaria.Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
9Shares