Poate au fost elemente in care ar fi trebuit sa luam alta decizie

Da mai departe
1SharesPremierul Viorica Dancila sustine ca vrea sa dea dovada de flexibilitate, asa ca ar putea sa amane intrarea in vigoare a unor prevederi din celebra OUG 114, actul normativ elaborat de Finante care impune printre altele “taxa pe lacomie” destinata sectorului bancar.

Intrebata la Bruxelles, de Antena3, daca are de gand sa proroge unele masuri fiscale din aceasta ordonanta, asa cum a cerut UDMR, Dancila a spus ca “un guvern trebuie sa dea dovada de flexibilitate” si ca “poate au fost elemente in care ar fi trebuit sa luam alta decizie”.

Premierul a refuzat sa spuna exact ce prevederi din OUG 114 vor fi prorogate, insa a promis ca va exista o discutie foarte detaliata, pentru nu isi propun “sa aiba mereu dreptate”.

Cel care a propus prorogarea unor prevederi din Ordonanta Teodorovici este liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat joi ca grupul parlamentar al maghiarilor va elabora, in aceasta saptamana, un pachet de masuri de modificare a ordonantei de urgenta privind masurile fiscale, care asigura stabilitatea economica, atat pentru sectorul bancar, cat si pentru sfera intreprinzatorilor.

“Sa existe o dezbatere despre acest subiect. Putem sa adoptam o decizie pana in 30 iunie si sa spunem ca aceasta decizie intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2020, iar atunci toata lumea poate sa-si faca treaba cinstit.

Exista o jumatate de an la dispozitia tuturor, incepand de la sectorul bancar, pana la cea mai mica firma sau cel mai mic intreprinzator, sa se pregateasca pentru modificari. Altfel, va fi un haos din aceasta decizie, tot anul va fi un haos, deci prima noastra propunere este sa uitam de ea (de OUG – taxa pe lacomie), sa fie respinsa de Parlament sau sa respinga intrarea in vigoare si sa o dezbatem profund pana la data de 30 iunie”, a declarat Kelemen Hunor pentru postul de televiziune in limba maghiara Erdely TV.

Pe de alta parte, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a intalnit, luni, cu ministrul Finantelor, Orlando Teodorovici, pentru a discuta inclusiv despre efectele Ordonantei 114 si ROBOR. Concluziile vor fi anuntate, insa, peste doua saptamani.

Amintim ca Guvernul nu a inclus, in bugetul pe 2019, la categoria venituri estimate, taxa pe activele financiare ale bancilor in cazul unui nivel ROBOR mai mare de 2%, denumita si “taxa pe lacomie”.

“Incepand cu 1 ianuarie 2019, prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale institutiilor de credit al carei eventual impact nu a fost inclus in proiectia de venituri bugetare”, se arata in proiectul de buget pe 2019, publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

Exista doua posibilitati pentru care Guvernul a prevazut in bugetul pe 2019 incasari zero din taxa pe activele bancare: fie crede ca ROBOR va scadea sub 2%, cu toate ca i s-a tot explicat ca nu bancile decid nivelul si ca exista numerosi factori care il influenteaza, inclusiv politici, fie renunta la “taxa pe lacomie”.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
1Shares