Mii de români petrec Paștele în Thasos, cu bunătăți din țară. Ce obiceiuri au grecii

Da mai departe
0Shares


Pro TV

Mii de români petrec Paștele în Thasos. Ce obiceiuri au grecii de sărbători

Grecii întâmpină Paștele în jurul mesei întinse la terasă, pe malul mării, cu familia alături.

Iar românii care petrec în fiecare an sărbătoarea Învierii la ei tocmai asta apreciază. În plus, la slujbă, preoții spun și în limba noastră „Christos a înviat”.

De la Bucureşti, bunicile au cărat în cutii ouă, drob şi cozonaci. Grecii au contribuit la meniu cu ce ştiau că preferă ai noştri şi, pentru că obiceiul pe insulă este ca masă de sărbătoare să fie în briza mării, au aşezat totul pe terasă.

Sunt câteva mii de români pe Insula Thasos, iar obiceiurile grecilor nu diferită cu mult de ale noastre. Preoţii au ieşit sâmbătă noapte în procesiuni pe uliţele înguste, iar oamenii i-au însoţit cu lumânări aprinse.

Grecii sunt foarte credincioşi şi între biserici este un fel de competiţie pentru cine împodobeşte cel mai frumos Epitaf. Patru bărbaţi vânjoşi l-au purtat pe braţe şi au cântat “hristos a înviat”.

Pentru slujbe, dar desigur şi pentru peisajul extraordinar, turiştii s-au întors şi duminică dimineaţă la biserici şi la mănăstiri. Una dintre cele mai cunoscute este mănăstirea Arhanghelului Mihail şi Gavril din Skala Potamia. Aici este păstrată o parte dintr-un cui cu care ar fi fost crucificat mântuitorul Isus Christos.

De pe terasa mănăstirii, Marea Egee oferă o privelişte spectaculoasă, iar în zilele însorite se zăreşte şi muntele Athos.

„Foarte mulţi, foarte mulţi oameni care vin toată vara. Astăzi sunt mii de romani care vin aici”, spune un bărbat. 

Turistă: Minunat.

Reporter: De unde sunteţi? 

Turistă: Din Constanța.

Reporter: Şi aţi lăsat mare din Constanța să veniţi aici? 

Turistă: E un pic mai cald aici.

Turiştii români care vin în Grecia sau în Thasos sunt încântaţi să descopere manăstirile. Pentru ei, există broşuri în limba romană şi se fac rugăciuni în limba română.

Iar în satele pitoreşti de pe insulă, străinii sunt cuceriţi de tradiţiile pentru sărbătoarea Paştelui. În unele locuri se ţin focuri de artificii, iar în altele se fac focuri mari ce simbolizează purificarea şi în care se frige în prima zi de paşte carnea de miel.

După slujba de dimineață și prânzul copios, oamenii au ieșit la plimbare și la distracție. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!Mii de români petrec Paștele în Thasos. Ce obiceiuri au grecii de sărbători

Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului PulitzerSursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares