Iohannis: Acestă remaniere cerută de premierul Dăncilă este neavenită, nepotrivită și o refuz clar. Niciun ministru nu va fi numit nou în guvern decât după validarea în Parlamentul României – Politic

Da mai departe
0Shares

Președintele Klaus Iohannis respinge și cea de a treia solicitare a premierului Viorica Dăncilă de numire a unor miniștri și o trimite pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a-și valida Guvernul. Acestă remaniere este neavenită, nepotrivită și o refuz clar, a anunțat șeful statului, joi seară, la Cotroceni. El a avertizat-o pe Dăncilă că niciun ministru nu va fi numit în guvern fără validarea Parlamentului.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

 • Dna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală
 • Îmi solicită eliberarea din funcție a unor miniștri și numirea a 6 miniștri
 • Acestă remaniere este neavenită, nepotrivită și o refuz clar
 • Dna prim-ministrtu vine a treia oară cu aceeași solicitare
 • Dnă prim-ministru, vă spun direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului cu o solicitare de validare a Guvernului dvs.
 • Această ultima solicitare este cras neconstituțională pentru că s-a anunțat și public, și în scris că ALDE a părăsit guvernarea
 • Se vede că dna prim-ministru se teme de un vot în parlament și încearcă să tragă de timp
 • PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere
 • Niciun ministru nu va fi numit nou în guvern decât după validarea în Parlamentul României

Joi dimineață, la începutul ședinței de Guvern, Viorica Dăncilă a făcut din nou apel la președintele Iohannis “să lase deoparte jocurile politice și să renunțe la blocarea Guvernului pentru a nu periclita funcționarea instituțiilor statului”.

Miercuri, Viorica Dăncilă a anunțat că a decis nominalizarea unor reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile lăsate vacante după ce Călin Popescu Tăriceanu a decis retragerea partidului de la guvernare. Ea a susținut că a luat această decizie “pentru interesul României”.

Propunerile Vioricăi Dăncilă pentru cele trei portofolii rămase vacante după ieșirea ALDE de la guvernare:

 • Grațiela Gavrilescu pentru Ministerul Mediului și pentru postul de vicepremier
 • Ion Cupă pentru Ministerul Energiei
 • Ștefan Băișanu – ministru pentru Relația cu Parlamentul

“Având în vedere că pe data de 18 septembrie expiră interimatul pentru Ministerul Educației Naționale, iar funcția pentru vicepremier pe probleme economice este vacantă, voi transmite către domnul președinte Iohannis următoarele propuneri de miniștri: pentru MAI – domnul Dan Chirilă, actual secretar de stat în cadrul acestui minister, pentru ministerul Educației Naționale – doamna Camelia Gavrilă, pentru funcția de vice-prim-ministru – domnul Dan Matei”, a declarat Dăncilă.

Ea a mai spus că speră “ca de această dată președintele Klaus Iohannis să acționeze ca presedinte și nu ca și candidat pentru acestă funcție și să nu blocheze orice inițiativă de normalitate pentru România”.

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seară, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniștri propuși în locul celor demisionari ai ALDE. Tăriceanu precizează că cei trei nominalizați de premier nu mai sunt membri ai ALDE.

CITEȘTE ȘI:

Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares