„În UE, cei condamnaţi ar fi fost exoneraţi”

Da mai departe
33Shares

Partidul Social Democrat precizează că în orice stat membru al Uniunii Europene, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de completuri „nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi”.

dragnea il bate pe umar pe tudorel toader ED_id102243_inquam_photos_george_calin

Fotografii: Inquam Photos / George Călin, Octav Ganea

„Apreciem faptul că reprezentanţii Comisiei Europene s-au exprimat faţă de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate şi au fost abolite de România democratică, tot aşa nu putem rămâne indiferenţi când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate. În orice stat membru al Uniunii Europene, precum Germania, Olanda, Italia sau Franţa, dacă s-ar fi constatat că au existat procese conduse de complete nelegale sau condamnări pe baza unor protocoale secrete ilegale, cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Conform aceleiaşi surse, drepturile omului „nu sunt opţionale, ci reprezintă coloana vertebrală” a Uniunii Europene.

„Să ne amintim Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că ‘toate efectele hotărârilor judecătoreşti de condamnare cu caracter politic (…) sunt înlăturate de drept’ (Art. 2). Păstrând proporţiile, principiul este acelaşi: dreptul unor cetăţeni la un proces corect şi legal a fost încălcat, iar în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare. Diferenţa e că atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constituţională că ar acţiona retroactiv, nimeni nu a pârât România la Bruxelles că a fost atacată independenţa justiţiei şi statul de drept sau că se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi nimeni nu a obiectat că printr-o lege se intervenea asupra unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive. Ce facem azi cu drepturile omului? Mai ţinem cont de ele sau le punem între paranteze?”, mai scrie în postarea PSD.

Citiți și: 
PSD, atac la CE: Se impune o clarificare riguroasă asupra modului în care sunt întocmite rapoartele MCV

Sursa: Agerpres

Etichete:

coruptie
,
PSD
,
infractori
,
detinuti politici
,
complet nelegalSursa

قالب وردپرس

Da mai departe
33Shares