Guvern șubred în Germania. Cea mai mare economie a Europei riscă să ajungă în criză politică

Da mai departe
0Shares

Marea coaliție din Germania, între creștin-democrați și social-democrați se șubrezește și exista pericolul ca cea mai mare economie a Europei să ajungă în criză politică și la alegeri anticipate. Se formează acolo un cocktail cu gust neplăcut, de stagnare economică și instabilitate politică.

Amenințarea vine din tabăra social-democrată. Stânga moderată și-a ales o o nouă conducere. La vârf au ajuns doi politicieni din linia a doua a partidului, Saskia Eksen și Norbert Walter-Borians, care s-au remarcat prin criticile la adresa coaliției cu creștini-democrații Angelei Merkel. O decizie de ieșire de la guvernare, supranumită Groko, este posibilă chiar la finalul acestei săptămâni, la congresul partidului. Social-democrații consideră că au pierdut mult din sprijinul electoral prin participarea la guvernare ca partener junior al conservatorilor.

Unul dintre liderii aleși ai social-democraților a anunțat că va pune noi condiții guvernului pentru sprijin, printre care revizuirea bugetului pentru a permite cheltuieli mai mari, restructurarea programelor sociale și investiții majore pentru combaterea schimbărilor climatice.

O eventuală criză politică ar putea apărea astfel tocmai când se apropie pentru Germania președinția rotativă a Uniunii Europene, programată să înceapă la jumătatea anului viitor.

Germania este guvernată în coaliție de cele două mari partide ale țării din 2013, după ce și în intervalul 2005-2009 a fost tot o colaborare tip „mare coaliție”. Însă după alegerile din 2018, formarea alianței a fost dificilă tocmai pentru că social-democrații au considerat că pierd sprijin public. Intrarea la guvernare a fost decisă doar pentru a evita anticipatele și o creștere în pondere politică a extremei drepte. Același pericol, ca partidul extremist să crească, este și acum prezent.

Editare web: Luana Păvălucă

Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares