Franţa a semnat acorduri de miliarde de dolari cu China

Da mai departe
4SharesEmmanuel Macron încearcă să unifice poziţia Uniunii Europene faţă de China şi giganticul său proiect botezat “Noul Drum al Mătăsii”, în condiţiile în care liderul de la Beijing se află în turneu european.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Chinei, însă multe state membre se tem de concurența neloială a companiilor chineze, care beneficiază de sprijin financiar guvernamental. Marți, discuţiilor de la Paris li se vor alătura şi cancelarul Angela Merkel şi şeful Comisiei Europene.

Înainte să ajungă la Paris, cuplul prezidenţial chinez a făcut un ocol pe Riviera Franceză. După ce, la Nisa, Xi Jinping şi soţia lui au fost întâmpinaţi de primarul oraşului şi 20 de cavaleri ai Gărzii Republicane, au dat o fugă până în Principatul Monaco. A fost deopotrivă o premieră pentru un preşedinte chinez şi o victorie diplomatică fără precedent pentru micul stat.

Monaco a luat măsuri de securitate excepționale: a anulat toate zborurile din spațiul său aerian, dar și călătoriile în apele sale. Ba mai mult, ca să-şi cucerească oaspeţii, prinţul Albert al II-lea şi soţia lui, Charlene, i-au adus la întâlnire şi pe gemenii lor de 4 ani şi jumătate: Jacques şi Gabriella.

Principatul a semnat în 2018 un acord cu grupul chinez Huawei, pentru a face din Monaco prima ţară cu acoperire totală 5G pentru comunicaţiile sale mobile. Decizia rămâne una controversată, după ce Washingtonul şi-a sfătuit partenerii europeni să evite semnarea contractelor cu Huawei. Americanii se tem că rețeaua 5G construită de gigantul chinez ar putea oferi serviciilor de securitate chineze posibilitatea de a spiona consumatorii.

Xi a ajuns în Monaco, după o vizită de 2 zile în Italia, prima ţară din G7 care a semnat cu Beijingul un Memorandum de înţelegere privind proiectul “Belt and Road”, aşa-numitul Nou Drum al Mătăsii.

În aplauzele furtunoase ale numeroasei delegaţii asiatice, ministere şi societăţi italiene şi chineze au semnat pe bandă rulantă 15 acorduri de colaborare şi investiţii.

Luigi Di Maio, ministrul italian al Dezvoltării economice: ”Semnarea acestui Memorandum pentru “Noul drum al mătăsii” are o valoare potenţială de 20 de milioane de euro. Cred cu tărie ca Memorandumul îi va ajuta pe oamenii noştri de afaceri să exporte mai multe produse “Made în Italy” şi va permite mărfurilor italieneşti să colonizeze lumea, o colonizare bună.”

Noul Drum al Mătăsii nu e un simplu proiect comercial şi de infrastructură, ci unul geopolitic, menit să detroneze Statele Unite din poziţia de primă putere mondială.

Iniţiativa lansată în 2013, în care China a investit deja 140 de miliarde de dolari, vizează pătrunderea masivă a Chinei în Occident prin infrastructuri, industrie, telecomunicaţii, comerţ şi schimburi de toate felurile.

Italia are o poziţie vitală pentru Beijing prin porturile sale. Fereastra spre vest este reprezentată de portul Genova, pe unde trece deja 30% din marfa chinezească sosită în Italia. China ar vrea să-şi multiplice influenţa şi să realizeze cu porturile Trieste – spre Nord, şi Palermo, ca poarta de acces spre Africa, ceea ce a reuşit cu portul grecesc Pireu. În 2016, China Ocean Shipping Company a achiziţionat 67% din pachetul de acţiuni al portului Pireu, transformându-l într-un nod chinez în Marea Mediterană.

Franţa a semnat acorduri de miliarde de dolari cu China 

Valoarea celor 300 de avioane Airbus comandate de China este de aproximativ 30 de miliarde de euro (33,94 de miliarde de dolari), a anunţat luni un oficial al preşedinţiei franceze, transmite Reuters.

“Numai în cazul tranzacţiei Airbus suntem aproape de 30 de miliarde de euro”, a afirmat oficialul.

De asemenea, Parisul şi Beijingul au fost de acord cu ridicarea restricţiilor la exporturile de carne de pasăre din Franţa către China.

Luni, Franţa a semnat 15 contracte de afaceri cu China, în valoare de miliarde de euro, inclusiv un acord prin care grupul energetic francez EDF va construi un parc eolian offshore în China, a informat un reprezentant al Palatului Elysee.

Compania franceză Fives şi grupul China National Building Materials au semnat un acord de un milion de euro în vederea cooperării în sectorul economisirii energiei în ţările în curs de dezvoltare

De asemenea CMA-CGM şi China State Shipbulding Corporation vor construi zece containere, într-o tranzacţie evaluată la 1,2 miliarde de euro.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
4Shares