Fostul presedinte al statului Zimbabwe, Robert Mugabe, a murit la 95 de ani

Da mai departe
0Shares

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai mult de trei decenii, a murit la varsta de 95 de ani.

Mugabe a fost primul presedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independentei, in 1980, potrivit BBC.

Nascut pe 21 februarie 1924, in ceea ce a fost Rhodesia, Mugabe a fost inchis mai mult de un deceniu fara sa fi fost judecat. In 1973, cand inca se afla in inchisoare, a fost desemnat liderul partidului Zimbabwe African National Union (Zanu), intre fondatorii caruia s-a numarat.

Declarat initial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 pana in 1987, apoi, pana in 2017, presedinte al statului.

Considerat un erou al razboiului de independenta, a condus tara cu o mana de fier, punand calus opozitiei si ruinandu-i economia.

In noiembrie 2017, Robert Mugabe a hotarat sa demisioneze din functia de presedinte al statului Zimbabwe, la cateva ore de cand partidul sau care se afla la putere l-a demis de la conducere dupa 37 de ani.

Acuzat de management gresit, Mugabe a fost, inainte de a demisiona, subiectul principal al protestelor care au impartit tara in mai multe tabere.

La conducerea statului i-a urmat Emmerson Mnangagwa.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares