Exista pe Pamant un loc unde nivelul radiatiilor e si de 1.000 de ori mai mare decat la Cernobil sau Fukushima

Da mai departe
0Shares

Nivelul radiatiilor din anumite parti din Insulele Marshall, din Pacific, unde SUA au testat bombe nucleare in timpul Razboiului Rece, este mai mare decat la Cernobil sau Fukushima, arata un studiu recent.

In zona Insulelor Marshall (in fapt 32 de atoli si 867 de recifi), in perioada 1946 – 1958, Guvernul american a facut 67 de teste nucleare.

Desi multi oameni au fost relocati, unii au fost expusi la boli provocate de radiatii, arata CNN.

La peste 60 de ani distanta, cercetatori de la Universitatea Columbia spun ca nivelul radiatiilor de pe patru dintre atoli a ramas anormal de inalt – in unele zone de 1.000 de ori mai mare decat in regiunea radioactiva de langa centrala nucleara de la Cernobil, care a explodat in 1986, sau decat la Fukushima, unde un cutremur si un tsunami au avut loc ca urmare a dezastrului nuclear din 2011.

Populatia de pe insulele Marshall este relativ mica. In iulie 2018, era formata din putin peste 75.000 de suflete.

Insulele Bikini si Enewetak sunt considerate ca fiind “zona zero” a testelor nucleare americane.

Insula Bikini a fost locul unde SUA a testat cea mai mare bomba cu hidrogen – Castle Bravo – in 1954. Explozia a fost de 1.000 de ori mai puternica decat cele din Japonia, din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Expertii de la Universitatea Columbia sustin ca pe insula Bikini se afla cel mai inalt nivel de radiatii dintre zonele studiate, asa ca recomanda ca insula sa ramana nelocuita.

In anii 60, pe insula Bikini o parte din populatie s-a intors, dupa ce zona a fost declarata sigura. Ulterior, insa, noi rapoarte au aratat ca nivelul de radiatii era foarte mare, asa ca oamenii au plecat din nou.

Studiul recent mai arata ca un nivel ridicat de radiatii a fost descoperit si pe insula Runit din atolul Enewtak. Pe acest atol, recensamanatul din 2011 arata ca locuiesc 664 de oameni.

Vezi si Ce niveluri de radiatie poate suporta un om?

A.P.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares