COZONAC BUCOVINEAN! Reteta delicioasa a Elenei Lasconi | FoodStory

Da mai departe
0Shares


COZONAC BUCOVINEAN


Timp de pregătire: 90 min


Timp de coacere: 60 min


INGREDIENTE 3 COZONACI URIAŞI: ( tavă 30cm):


Pentru cocă:


2 kg făină


1 l lapte gras


500 gr zahăr


350 gr unt 80% grăsime


100 gr drojdie proaspătă (SAU 30 gr drojdie uscată)


150 gr stafide macerate în rom


10 gălbenuşuri


10 plicuri zahăr vanilinat (SAU 20 ml esenţă vanilie)


coaja de la 4 lămâi


20 gr sare


Pentru umplutură:


800 gr nuci măcinate


14 albuşuri


400 gr zahăr


500 gr rahat


20 ml esenţă rom


100 gr cacao


Pentru uns:


4 gălbenuşuri


1 lingură miere


30 ml ulei măsline


Vreau sa va spun că în decursul timpului am făcut mai multe reţete de cozonac adunate de mine din mai multe colţuri ale ţarii dar nu pot să zic că m-am “îndrăgostit” de vreuna. În urmă cu ceva vreme însă am cunoscut o bucovineancă de toată isprava care mi-a împărtăşit secretele reţetei perfecte. Îţi multumesc, Dora!!!!


Mod de preparare:


Pasul 1:


Se scot toate ingredientele din frigider/cămară. Când au ajuns la temperatura camerei ne apucăm de treabă. Pornim cuptorul şi îi fixăm temperatura la 190 grade Celsius (dacă e electric) sau 210 grade Celsius(dacă e un cuptor de aragaz obişnuit pe gaz). IMPORTANT: pe tot parcursul etapelor/paşilor în încăpere trebuie să fie cald. Nu trebuie să deschidem fereastra!


Pasul 2:


Topim untul şi îl lăsăm deoparte. Cernem făina de două ori. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Presărăm sarea deasupra gălbenuşurilor. Incălzim laptele(cât să putem să ţinem degetul în el fără să ne frigă). Într-un bol mic frecăm drojdia proaspătă cu 50 gr zahăr ( din cele 500 gr ) până se lichefiază. Adăugăm ¾ din laptele călduţ peste drojdia lichefiată.


Pasul 3:


Facem o gropiţă în mijlocul făinii în care adăugăm laptele amestecat cu drojdie. Pudrăm cu puţină făină (1 lingură) de pe margine Acoperim vasul cu un prosop curat şi lăsăm maiaua să crească cel puţin 30 min.


Pasul 4:


Gălbenuşurile le frecăm spumă cu zahărul. Apoi, adăugăm coaja rasă de lămâie, vanilia stafidele macerate în rom şi laptele calduţ rămas (250 ml). Se amestecă până devine o pastă omogenă.


Continuarea o gasiti pe elenalasconi.ro!

Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares