Asa a fost si taxa de bariera de la Mamaia

Da mai departe
0Shares

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Asztalos Csaba, afirma ca nu judetul de inmatriculare a unui autovehicul este relevant pentru reducerea poluarii si aglomerarii unui oras, ci gradul de poluare al acestuia, prin urmare considera ca vinieta de acces in Bucuresti, in conditiile prezentate de Primaria Capitalei, este discriminatorie, deci nelegala.

“Noi am avut plangeri la CNCD cu privire la impunerea unor taxe de acces pentru autovehicule in functie de judetul de inmatriculare a acestora. A fost celebra taxa de bariera la Mamaia, prin care accesul in statiune a autovehiculelor inmatriculate in alt judet decat Constanta era taxata. Aceasta taxa a fost considerata ca fiind discriminatorie printr-o decizie a instantei, respectiv a Curtii de Apel Bucuresti, tocmai pentru ca nu se justifica aceasta diferentiere pe criteriul de inmatriculare intr-un judet sau altul. De altfel, Curtea de Apel mai spunea ca aceste taxe se pot impune prin lege si nu prin hotararea Consiliului Local“, a declarat miercuri Asztalos Csaba.

Acesta a mai spus ca Primaria Bucuresti ar putea opta, in schimb, pentru alte masuri, cum ar fi taxarea autovehiculelor sub Euro 5, indiferent unde sunt inmatriculate, interzicerea circulatiei in Capitala a autovehiculelor cu motor Diesel sau impunerea de restrictii pentru anumite zone aglomerate si poluate.

“Pentru Bucuresti, din punctul meu de vedere, se pot lua masuri pentru limitarea poluarii atat prin taxare, cat si prin restrictionarea sau interzicerea accesului in anumite zone din centru sau considerate poluate ori aglomerate. Dar, criteriul care trebuie avut la baza nu este cel al inmatricularii intr-un judet sau altul a autovehiculelor, ci gradul de poluare al acestora. Daca Primaria Bucuresti, de pilda, de maine decide ca in oras nu mai pot circula autovehiculele Euro 3 sau 4, dar indiferent de judetul de inmatriculare, fie ca sunt inmatriculate in Paris, Maramures, unde vreti, deci toate autovehiculele, nu este o forma de discriminare, aceasta restrictie poate fi justificata.

De exemplu, in Germania exista orase care au decis ca din data de, anul cutare, interzic circulatia autovehiculelor cu motor Diesel pentru ca ele sunt poluante, dar indiferent daca sunt inmatriculate in orasul respectiv sau in alta parte. Regula se aplica in functie de criteriul gradului de poluare al autovehiculului, ca atare nu putem stabili o vinieta de acces doar pentru autovehiculele din alte judete pentru ca nu are relevanta unde sunt inmatriculate din perspectiva reducerii gradului de poluare. Nici statistic nu am probat ca ele sunt vinovate pentru gradul ridicat de poluare din Bucuresti. Dimpotriva (…) Poate fi introdusa in schimb, spre exemplu, o taxa pentru autoturismele sub Euro 5, sa plateasca o taxa de poluare. Putem sa decidem ca nu mai permitem circulatia autoturismelor sub Euro 3 sau sa aiba o taxa mult mai mare. Sau putem sa introducem o taxa pentru toate autovehiculele care circula prin centru, dar pentru toate autovehiculele, indiferent daca sunt inmatriculate in Bucuresti, Ilfov, Prahova sau alte judete. Deci, criteriul dupa care stabilesc o taxa, o restrictie sau excludere este gradul de poluare al autovehiculelor si nu locul de inmatriculare a acestora“, a mai spus Asztalos Csaba.

El a mentionat ca locuieste de 20 de ani in Bucuresti si sustine masurile pentru protejarea mediului si reducerea poluarii, prin urmare acestea sunt sugestiile sale pentru a corecta propunerea Primariei, astfel incat acesta sa fie legala, corecta si nediscriminatorie.

Citeste mai multe despre decizia primarului si reactiile starnite:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares