Analiză. De câți bani au nevoie românii ca să-și poată plăti toate facturile la final de lună

Da mai departe
0Shares

Anul trecut, aproape două milioane de familii îşi plăteau cu întârziere facturile şi întreținerea, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Faţă de situaţia de acum 4 ani, numărul celor cărora le e greu să facă faţă cheltuielilor s-a micşorat per total. Dar cu toate acestea, sunt din ce în ce mai multi cei care au dificultăţi să plătească energia electrică şi abonamentul la telefon, mai scumpe în ultimii ani.

Restantele repetate la plăţile curente pentru o familie sunt în continuare o problemă foarte serioasă pentru aproape o treime dintre gospodăriile din România. Asta înseamnă două milioane de familii.

În trecut, în 2015 de exemplu, procentul era mai mare cu 2,2, dar în ultimii 4 ani se vede o scădere a proporţiei celor cărora le e greu să îşi plătească la timp facturile sau întreţinerea, potrivit INS.

Cei de la Statistică i-au întrebat pe oameni de câţi bani cred că ar avea nevoie ca să le fie lejeră plata dărilor. Cei mai mulţi, 35% spun că peste 3.000 de lei net pe lună ar trebui să fie venitul, ca să nu aibă restanțe. Pe locul al doilea sunt cei care vor între 2.000 și 3.000, iar mai mult de un sfert din gospodării cred că pot achita facturile dacă ar avea un venit de până la 2.000 lei în mână.

Cele mai frecvente restante au fost la energia electrică, unde peste jumătate dintre gospodarii au întârzieri, la fel şi în cazul întreţinerii locuinţei.

Pentru abonamentul telefonic se vede chiar o creştere a celor cu restante de la un an la altul. Specialiştii pun această situaţie pe seama răspândirii serviciilor de telefonie şi internet mobil, dar şi a scumpirii acestora în ultima perioadă.

Ratele pentru împrumuturi nu au pus probleme mari, potrivit datelor oficiale.

Într-o comparaţie 2015-2018 se vede cum procentul celor care plăteau cu mare dificultate s-a redus cu 6 puncte. Cu toate acestea, două din 5 familii spun că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile de zi cu zi. Per total, 80% vorbesc despre dificultate, atunci când e vorba despre cheltuieli curente.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares