Alegeri prezidențiale 2019. Președinte AEP: Românii vor sta din nou la cozi în străinătate

Da mai departe
0Shares

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) a declarat că votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie reprezintă un eșec și că este sigur că vor fi din nou cozi la secțiile de votare din străinătate.

 

 

Constantin-Florin Mituleţu-Buică susţine că nu este mulţumit de cum a decurs votul prin corespondenţă, pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019, considerând că acesta a fost un eşec, în condiţiile în care doar 41.000 de persoane şi-au manifestat interesul de a vota în acest mod.

Citește și Ghidul alegerilor prezidenţiale 2019. Tot ce trebuie să știi despre votul în străinătate

“Nu sunt mulţumit de votul prin corespondenţă. Am spus de foarte multe ori, votul prin corespondenţă credeam că are un succes, a fost un eşec indiferent indiferent de cât de mult am informat noi cetăţenii, indiferent de câte deplasări am făcut acolo în străinătate în a informa cetăţenii, 41 de mii de cereri nu sunt mulţumitoare. La acest moment deja 17.000 de voturi s-au întors, suntem într-un proces continuu, dar nu este satisfăcător. Cred că dacă s-ar fi introdus şi s-ar introduce şi pentru ţară şi în străinătate cetăţenii ar fi mai implicaţi să voteze prin corespondenţă”, a explicat Constantin-Florin Mituleţu-Buică, scrie News.ro.

Președinte AEP: Vor fi din nou cozi. Se anunță o prezență ridicată

 

Președintele AEP crede că vor mai fi cozi la secţiile de votare din străinătate, chiar dacă acolo procesul electoral se întinde pe durata a trei zile, precizând că tot în ziua de duminică se va înregistra cea mai mare prezenţă.

“Cred că da (n.r. – vor mai fi cozi). De ce cred că da? Pentru că se anunţă o prezenţă ridicată la votare, aşa cum am văzut inclusiv unul dintre partide, care susţine un candidat a spus astăzi că vor fi în jur de 350.000-800.000 de alegători în străinătate şi nu ştim dacă marea parte a alegătorilor va fi vineri sau sâmbătă, dar eu cred că va fi duminică”, a spus şeful AEP.

Buletine de vot, tipărite în secțiile din diaspora

 

Constantin-Florin Mituleţu-Buică a precizat că, dacă nu vor fi buletine de vot suficiente în străinătate, atunci există posibilitatea tipăririi altora în cadrul secţiilor de votare unde ar apărea aceste probleme.

“Sunt peste patru milioane de buletine de vot pentru străinătate. În turul al doilea, dacă nu vor fi buletine de vot suficiente şi în turul întâi, există posibilitatea acolo unde se întâmplă să fie tipărite de către secţiile de votare astfel încât să ne asigurăm că există posibilitatea ca orice cetăţean să exercite dreptul la vot”, a explicat Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

El a mai afirmat că aceste alegeri prezidenţiale sunt cele mai scumpe de până acum.

“Sunt cele mai scumpe alegeri. Vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate faţă de 441, faţă de 390 cât erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, iar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani, trebuiesc gândite alte modalităţi de lucru. Vorbim de secţii de votare care sunt înfiinţate la care votează 30% dintre cetăţeni şi atunci trebuie să gândim reducerea costurilor prin modalitatea de tipărire a buletinelor de vot, prin modalitatea de funcţionare a birourilor secţiilor de votare fiindcă acum sunt cu 9 membri şi de mai multe mecanisme. Poate putem introduce votul prin corespondenţă şi pentru ţară astfel încât să ne asigurăm că dacă dintr-o secţie de votare cu 2.000 de cetăţeni vor vota o mie prin corespondenţă, bineînţeles va trebui să reducem semnificativ modalitatea de vot la secţia de votare”, a mai explicat preşedintele AEP.

Mai sunt doar câteva zile până la alegerile prezidențiale 2019, primul tur de scrutin fiind programat pe 10 noiembrie, în țară, în timp ce alegătorii din străinătate au la dispoziție trei zile – 8, 9 și 10 noiembrie – pentru a-și exprima opțiunea.

Românii din diaspora au la dispoziție două modalități de a vota la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019: votul prin corespondență și votul la secții.

Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares