411 medici au solicitat în acest an documentele necesare pentru a lucra în străinătate – Sanatate

Da mai departe
0Shares


411 certificate de conformitate pentru medicii care doresc să profeseze în străinătate au fost eliberate de la începutul anului şi până în prezent, a anunțat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

“Ca să poţi profesa în străinătate este nevoie de certificate de conformitate. În 2010 au fost eliberate 7.829 de certificate de conformitate. În 2011 – 5.674, în anul 2017 – 2.794, iar în 2018 – 2.312. Anul acesta, până acum, au fost eliberate 411 certificate de conformitate. (…) De menţionat că nu toţi cei care ridică aceste certificate merg să profeseze, dar este singurul barometru pe care îl avem în acest moment. Eu cred că nu vom depăşi 1.300, hai să facem o estimare până la sfârşitul anului, pentru că s-au majorat salariile, dar anul acesta dotăm cu echipamente medicale sau cel puţin încercăm să acoperim o parte din nevoile pe care România le are”, spune Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul Sănătății a sublinat că îşi doreşte ca un număr cât mai mare de medici să revină acasă: “Ne dorim să revină cât mai mulţi, dar ne dorim să plece cât mai puţini, practic aici este balanţa. Şi cred că cifrele vorbesc de la sine – 411 certificate de conformitate cerute până în acest moment mie mi se pare foarte puţin şi un câştig pentru România.”

Sorina Pintea mai spune că în jur de 150 de medici au revenit în țară după majorarea salariilor din sistemul sanitar, anul trecut, potrivit unor statistici preliminare, fără a fi puşi la socoteală şi medicii care lucrează în unităţile medicale aparţinând de autorităţile locale, a precizat ministrul: “Avem aproximativ o situaţie, pentru că există nişte evidenţe la Centrul de Resurse Umane, dar sunt rezidenţi cum ar fi după ce şi-au echivalat studiile, noi nu avem evidenţa spitalelor în care lucrează, deci cifra este oarecum aproximativă, dar noi vrem să facem o statistică. Pentru noi este important să avem medici în fiecare spital. Sunt în jur de 150 înregistraţi, s-ar putea să fie mai mulţi la spitalele autorităţilor locale.”Sursa

قالب وردپرس

Da mai departe
0Shares